Jullerup Færgeby

Fundet af et skattekort med en uforståelig remse sender vennerne Anton, Kaja, Knud, Vera og Jonas, kaldet 44, på en jagt rundt i byen. Spillet af hånddukker med dels tegnet dels dukkehuse som baggrund er den børnevenlige julekalender et nostalgisk tilbageblik for mange voksne i dag, der alle husker de legendariske sange og tilbagevendende udtryk i de 24 afsnit.

Børnene Kaja, Anton og Knud bor i fyrtårnet i den lille havneby Jullerup Færgeby. De er venner med Vera og Jonas, kaldet 44, og ror hver dag ind til byen for at hygge sig sammen.

En dag finder de et gammelt skattekort sammen med en remse, der ikke giver meget mening. Den gamle Kaptajn Guus hjælper dem i jagten rundt i byen efter skatten. De fem venner og kaptajnen gennemgår en masse besværligheder, der blandt andet medfører, at Antons bukser revner hver dag.

I børnenes dagligdag med almindelige gøremål og julerier optræder der tilbagevendende sange som ”Det kan du få for en krone”. Den er blevet til en kultlignende juleklassiker for voksne, der var børn dengang, og for den nye generation indgår den som en del af samlingen af danske børnesange.

Finder børnene og Kaptajn Guus mon nogensinde skatten? Hvorfor revner Antons bukser ikke i sidste afsnit? Og hvad kunne du egentlig få for en krone dengang? 

I 1982 blev julekalenderen i forbindelse med en genudsendelse suppleret med en rammehistorie om Hr. Tryksen, der arbejder på Avisen, der hver dag skal med færgen til Jullerup Færgeby. Figurerne i Avisen er spillet af rigtige mennesker, og Jesper Klein spiller alle roller.

De to efterfølgende genudsendelser i 1990 og 1997 inkluderede begge dele af julekalenderen, mens den seneste genudsendelse i 2014 kun var den oprindelige del fra 1974.

Dukketeater og sange med kultstatus

Poul Thomsen lægger stemme til Kaptajn Guus, og Sanne Brüels stemme er Kaja, Magda og Tobisen. Anton, Fyrmester Holm, Kranfører Thorkild og Lodsen Ludvig Lohart får stemme fra Claus Ryskjær.

Hanne Willumsen lægger stemme til Knud, Jesper Klein til Jonas/44, færgemanden, Kalle Kulmule og Mary, mens Helle Hertz er stemmen bag Emma og Vera.

Birgit Brüel er Grace, og Lasse Lunderskov er stemmen bag Jens Peter Bus. Jesper Klein spiller alle personer i tilføjelsen Avisen.

Niels Jørgen Steen har komponeret de ørehængende sange, som vi alle elsker at synge med på … for en krone … og som næsten har opnået kultstatus i dag.

Jullerup Færgeby blev vist på DR første gang i 1974 og er siden blev genudsendt fire gange, senest i 2014.

Jullerup Færgeby på DVD / Blu-ray?

Tjek om "Jullerup Færgeby" findes på DVD eller Blu-ray. Klik på knappen herunder.

Se introen for Jullerup Færgeby her: