Yallahrup Færgeby

Som navnet antyder, er voksenjulekalenderen Yallahrup Færgeby en parodiering af børne-/familiejulekalenderen Jullerup Færgeby fra 1974. Den handler stadig om børn og deres hverdag, men handlingen er sat ind i en mere tidssvarende kontekst.

De to venner Ali og Hassan på henholdsvis 12 og 13 år drømmer om at blive nogle ”ornli’ syge gangstere”. De to venner lever i en betonforstad, som leder tankerne hen på områder som Brøndby Strand, Avedøre Stationsby, Hundige, Vollsmose og Gellerupparken.

Ali er sent udviklet i forhold til sin alder, men til gengæld er hans selvtillid rigeligt veludviklet. Hans mål er at få Yallahrup Færgeby til at ligne en mellemting mellem Florida og L.A. 

Ali selv skal selvfølgelig være gangsterleder i byen med et ry og en udstråling som en mellemting mellem Rapperen Tupac Shakur og den fiktive mafiaboss Tony Montana fra Scarface. Så skal han nok få sat sig i respekt over for pigebanden Crazy Girls med den smukke leder, Louise.

I fritiden hænger Ali og Hassan ud i deres ”tjotalt rygeren rygerklub” på biblioteket, hvor den depressive Morten dels er de to venners prøveklud til diverse gangsterøvelser, og dels bliver presset ud i diverse integrationsprojekter af skoleinspektøren, Hanne.

Men bliver Morten integreret med de unge af anden etnisk herkomst end dansk? Hvad er det for en sørgelig historie pizzamanden gemmer på? Kan Hanne styre sit had mod unge af anden etniske herkomst end dansk ved hjælp af Mortens rollespil og gavlmalerier? Og sidst, men ikke mindst får Ali sat sig i respekt over for Crazy Girls og byens hårde fyr, Dennis? Det er ikke nemt at vide.

Stemmerne bag

Det er Özlem Saglanmak og Hadi Ka-Koush, der lægger stemmer til henholdsvis Ali og Hassan. Hannes og Mortens replikker siges af henholdsvis Vibeke Hastrup og Esben Pretzmann, og Louise og Dennis virkeliggøres af henholdsvis Annevig Schelde Ebbe og Vibeke Dueholm.

Yallahrup Færgeby blev sendt i DR2 i 2007 og blev genudsendt i 2014.

Yallahrup Færgeby på DVD / Blu-ray?

Tjek om "Yallahrup Færgeby" findes på DVD eller Blu-ray. Klik på knappen herunder.

Lyt til en af de populære sange fra Yallahrup færgeby her: